Vertebra Centrală

Versiunea revizuită a acestei postări se găsește aici:

https://vladfaur.ro/ro/blog/show/18vertebra-centrala/

În 14.07.2013, am tras cu Vladu o tură în Trascău cam așa:

Benic – Cheile Gălzii – Cheile Întregalde – Modolești – Dealu Geoagiului – Tecșești – Cheile Tecșești – Răicani – Cheile Cetii – Cetea – Benic

Tura parcurge patru chei importante din Trascău, dar nu acest lucru o face relevantă, ci faptul că îl traversează, latura de Nord-Vest a turei, respectiv Modolești-Dealu Geoagiului, fiind pe limita superioară a muntelui.

Povestea turei începe cu căderea lui Vladu din Valea Feneșului, despre care vom mai vorbi, c-am refăcut tura aia. Ca să nu alterăm, deci, cheful fără sfârșit al Vladului de a se da, după crash eu am făcut tura solitară pe Piatra Muncelului în timp ce Vladu se recupera, iar in 14.07.2013 am ales tura de față, pentru că e jumătate pe șosea și pare mai ușoară.

Facem deci partea ușoară, respectiv primii 18 km, jumatate pe șosea, jumatate pe un forestier batut și lin ca o șosea până ajungem la ceva fain…

Nu, că despre asta trebe să-ți spun, e ceva fain de tot.

Cam pe când mai ai 1 km până în Dealu Geoagiului, ai parte de o urcare de basm: panta medie 17.3% în 900m cu diferența de nivel de 154m, numai bună de antrenat copilul de 10 ani. Vladu a facut-o integral în șa, lucru de care sunt tare mândru, cu 3.3 km/h. Mai jos ai poza de la capătul urcării, pe urcare n-am făcut poze pentru că dacă mă dădeam jos, cred sincer că pe jos rămâneam, nu de alta da’ e greu să te mai urci pe biclă.

No… ne suim noi, nu în Dealu Clujului, cum zice cântecul, ci în Dealu Geoagiului. Satul ăsta e miraculos, nu știu de ce, e singurul sat din Trascău care îmi aduce cu adevărat aminte de copilăria la bunici, bunici care nu locuiau în Trascău, ci pe cealaltă parte a Mureșului. Cred că sunt gardurile cele responsabile de asta, îs tare asemănătoare…

Din Dealu Geoagiului ai o urcare tare ușoară, chiar lejeră, care te lasă să te mai uiți și la abrupturile nordice:

Ajungi lejer, așadar, în șaua dintre Muntele Cetii și Piatra din Chei, unde poți să ții în palmă Piatra Cetii:

De-aici îți dai drumul în Tecșești prin Cheile Tecșeștilor, pe o coborâre ceva mai tehnică, aproape exclusiv pe pietre. Cum Vladu căzuse cu două zile înainte, nu lua în nume de rău vocea mea care îl îndemna să reducă viteza, oricum nu m-a prea ascultat.

LATER UPDATE: Să tot fie cam de pe la minutul 1.10 când începusem să mă întreb dacă e bine că suntem acolo sau mai bine era să ne-apucăm de altceva, pescuit poate… 🙂

Aici s-a întâmplat ceva de care Vladu este încă tare mândru, nu-și mai încăpea nici atunci în piele de fericire: primul snake-bite la viteză. Acuma, doar pentru cei care nu-s cicliști, spun că asta e o pană în care ai două găuri în cameră în loc de una.

O fost fain, îți spun, mai ales când am văzut că nici căzătura întâmplată cu două zile înainte nu l-a afectat, ba chiar are un curaj din ce în ce mai mare. Deseori trebuie să-l temperez pe coborâri, nici eu nu știu dacă asta e bine sau rău. Poate-ar fi mai bine să-l las în felul lui, da-s și tată, știi?, și e latura aia cu „puiu tatii”, care te face să-i spui „las-o mai încet”.

În fine, coborâm în Cheile Cetii, unde încă nu ne putem da drumul pe coborârea de mai jos:

O tură ușoară, cu patru chei parcurse: Cheile Gălzii, Cheile Întregalde, Cheile Tecșești, Cheile Cetii, dar, cel mai important, traversare de Trascău de la Est la Vest. De ce e atât de importantă tura și de ce Vertebra Centrală ? E cea mică tură lejeră, adică pe care o faci fără mare efort, care traversează Trascăul.

Na, hai că geografie o să vorbim noi multă-multă la finalul proiectului, până atunci să ne bucurăm de turism și de sport, deci de frumusețea cheilor parcurse, de urcarea superbă și de coborârea intensă.  …Și poate, eu, cumva egoist, de a transmite unul-două secrete de-ale Trascăului fiului meu. 🙂

Pozopovestea dacă dorești s-o vezi se găsește la noi pe Picasa.

Dacă îți plac acăsenii și vrei să te ții informat, poți da like paginii noastră de Facebook: https://www.facebook.com/acasenii.ro

Trăiește intens! 🙂
Acăsenii

NOTĂ: Track-ul a fost înregistrat cu un GPS Garmin Etrex Vista HCx și are strict rol de documentare, nu îți recomand să mergi după el cu bicicleta și nici nu sunt responsabil dacă o vei face și pătești ceva!

Save

3 Comments

  1. Pingback: Capacul Dâmbăului | Acăsenii

  2. Pingback: Ciclo Cimec – Trascău

  3. Pingback: Ciclo Cimec Cluj | Alex Imreh

Comments are closed.