Versiunea revizuită a acestei postări se găsește aici:
https://vladfaur.ro/ro/blog/show/15_piatra-muncelului/
În data de 13.07.2013 am tras o tură solitară în Trascău cam așa:
Cricău – Valea Cricăului – sub vf.Drogului – vf.Piatra Muncelului – Dealu Tibrului – Dealu Curmătura – Dealu Pleșu – Cricău
A fost cea mai grea tură de anul ăsta, dar și cea mai frumoasă!
Povestea începe cu două așa-zise eșecuri. În 11.07.2013 am încercat cu Dom’ Vladu să facem tura asta. Am urcat integral Valea Cricăului, dar la ieșirea în creastă au început fulgere, tunete și vreme tare, așa că ne-am dat drumul înapoi pe Valea Cricăului.
În 12.07.2013, coborând Valea Feneșului, Vladu a făcut puțin buba la genunchi și la coate când a trecut peste un șleau noroios nici moale nici tare, nu-ți pun filmarea că e hardcore!!
Vladu n-are nimic în afară de julituri, dar a doua zi era încă în recuperare, așa că sunt cinstit cu tine și-ți spun că ăsta e motivul pentru care în data de 13.07.2013 mă găseam singur pe interfluviul dintre Valea Cricăului și Valea Gălzii.
Cum îți spuneam, e cea mai frumoasă tură de anul ăsta. Valea Cricăului am urcat-o fără mari probleme, e o vale constantă în urcare, dar nu grea. La capătul văii faci stânga printr-un pasaj și intersectezi triunghiul roșu care vine de la Întregalde și merge la Piatra Craivii. Acolo o iei în dreapta spre Cheile Turcului pe marcaj.
Ajungi în locul de unde un forestier coboară de pe vf.Drogului iar drumul spre Cheile Turcului se lasă în jos. Până aici ai ciclat tot timpul, de-aici mai faci și ceva pushbike.
Cum spuneam, ajungi în locul în care vezi Dealu Caprei, iar drumul spre Cheile Turcului coboară.
Acolo ai priveliște de vis asupra Metaliferilor și asupra abruptului nordic al Trascăului.
No, faci dreapta pe coclau, împingând bicla la deal cale de 200-300m, asta până când dai de un forestier ce trece prin pădure. Îți dai seama că puteai să vii direct pe forestier din locul în care ai ieșit din Valea Cricăului, dar nu mai prindeai belvederea spre Nord, deci ai încredere în mine, e mai fain să te uiți spre nord decât să mergi prin pădure. Forestierul te scoate într-o poiană, unde ești și mai aproape de Dealu Caprei și vezi vf.Piatra Muncelului.
N-ai filosofie aici, urmezi creasta prin locuri cu cât mai puțini copaci. Pe Piatra Muncelului însă, stai un pic. De fapt oricum o să stai, siderat de priveliștea ce ți se arată.
De pe Piatra Muncelului, spre Sud-Vest vezi întreaga creastă Sfredelașu-Piatra Craivii. În poza de mai jos, vezi la mijloc vf.Fabian cu șaua care te duce la coborârea spre Craiva.
Privind spre Sud-Est, sau stânga dacă vrei, vezi Piatra Cetii dintr-un unghi absolut inedit. Dincolo de ea, Pleașa La Răchite cu Cheile Tecșeștilor iar mai departe încă în spate, vf.Pleșii, străjer peste Pleașa Râmețului.
Aici mai jos, ți-am pozat vf.Piatra Muncelului propriu-zis, în zare fiind Cariera Geomal.
Cobori de pe Piatra Muncelului nu pe biclă, pentru că e prea abrupt și treci printr-o porțiune de pădure plină de spini, de cca. 100m. Ieși în altă poiană de unde drumul începe să se ghicească mai bine. De-acolo pozezi în stânga Muntele Cetii și Piatra Cetii. Superb și neobișnuit unghi.
În poiană în care faci poza de mai sus vezi o casă, te îndrepți fix spre ea, pe-acolo e drumul.
No, de-aici poți cicla, drumul nefiind totuși în stare foarte bună. Mai multe poze și alte detalii, în pozopoveste, ce vreau eu să-ți spun este că tura asta m-a lăsat cu un sentiment superb în inimă, pur și simplu mi-a pus zâmbetul pe buze.
O tură grea, să nu crezi altceva, dar care te face să înțelegi termenul de sublim, asta dacă-ți place stilul bike-adventure, desigur.
Pozopovestea, dacă vrei s-o vezi se găsește la noi pe Picasa.
Dacă îți plac acăsenii și vrei să te ții informat, poți da like paginii noastră de Facebook: https://www.facebook.com/acasenii.ro
Trăiește intens! 🙂
Acăsenii
NOTĂ: Track-ul a fost înregistrat cu un GPS Garmin Etrex Vista HCx și are strict rol de documentare, nu îți recomand să mergi după el cu bicicleta și nici nu sunt responsabil dacă o vei face și pătești ceva!
Save
Pingback: Capacul Dâmbăului | Acăsenii
Pingback: Ciclo Cimec – Trascău.Ro